Van november tot maart leveren wij karper in de Benelux. De exacte weken zijn variabel i.v.m. het aflaten van de kweekvijvers en het daarmee beschikbaar komen van de bestelde maten karper. Indien er veel regenval in Frankrijk is kunnen sommige wateren niet afgelaten worden en wordt de aflating naar een later tijdstip verschoven. Wel is het zinvol om zo spoedig mogelijk de bestelling te plaatsen want vol is vol, daarna verzamelen we weer een nieuwe zending zodat de transport kosten zo laag mogelijk blijven (wij rijden namelijk alleen met volle vrachtwagens).

Een bestelling van karper gaat altijd op totaalgewicht. Het formaat van de karper gaat op een gemiddeld gewicht. Indien een bepaalde maat karper niet voldoende op stock is op het moment van het klaarmaken van de levering zal er contact met u gezocht worden of u de bestelling wilt aanpassen of de levering wilt uitstellen.

De kleinste karper die wij leveren is rond een kilo en de grootsten tot ruim twintig kilo. Minimum afname is honderd kilo.

Gewichtsklassen zijn:

  • 1-3 kilo
  • 3-4 kilo
  • 4-6 kilo
  • 6-8 kilo
  • 8-10 kilo
  • 10-12 kilo
  • 12-14 kilo
  • 14-16 kilo
  • 16 kilo plus is op speciale aanvraag.
Omdat wij nooit exact kunnen weten en kunnen garanderen wat er precies uit de kweekvijvers komt kunnen wij wat betreft het schubbenpatroon van de spiegelkarpers weinig zeggen, wel kunnen wij ons uiterste best voor u doen om zo dicht mogelijk aan uw wensen tegemoet te komen. Er kan schub of spiegelkarper besteld worden of een mix ervan.

Wat betreft de risico’s van het uitzetten van karper. Bij Carp farm is niets bekend wat betreft vissterfte door uitzetting van onze vissen, onze kweker kweekt zelf de vissen van eitje tot uitleverformaat en is geen handelaar, zo ontstaat er een gesloten circuit wat de kans op ziektes enorm verkleind. De vissen worden regelmatig gecontroleerd op ziektes en kwaliteit. Bovendien beschikt de kweker over de juiste vergunningen en verklaringen die deze beroeps tak met zich meebrengt. De viskweker geeft als garantie dat de vissen in goede gezondheid en conditie uitgeleverd worden. Echter aan het uitzetten van karper kleven altijd risico’s en Carpfarm geeft als richtlijn een sterfte percentage van ongeveer 10%. Dit hoeft geen sterfte te zijn van vissen die je hebt uitgezet, maar kunnen ook vissen zijn van het oude bestand, door bijvoorbeeld veroorzaakte stress etc. Tevens dient men rekening te houden dat er op elk water een gemiddelde natuurlijke sterfte is van 5% per jaar. Uitzetting van nieuwe vis of niet. De uitzettende partij is verantwoordelijk voor de uitzetting van vis, Carp farm is in samenwerking met de Franse kweker de leverende partij en accepteert geen enkele aansprakelijkheid voor de eventuele gevolgen van een uitzetting. Na de levering gaat de volledige verantwoordelijkheid over geleverde karper over op de uitzettende partij.

De beste omstandigheden om vis uit te zetten is met een water temperatuur onder de 10 graden Celsius. Indien jullie elke vis willen registreren is het natuurlijk belangrijk om de uitzetting goed voor te bereiden, dus veel mensen aanwezig om te helpen en goede onthaak matten en weegzakken die je kunt dichtritsen. Zorg ook voor voldoende grote waterbakken om de vissen in te doen.

Onze vissen komen uit Frankrijk en hebben een mix van Hongaarse en Franse bloedlijnen.

Eerdere uitzettingen en referenties zijn; vele spiegelkarper projecten, Haaglanden Hans Molenaar, Friesland Wijtze Tjoelker, Arjan Verkoelen, Uitzettingen Rijn/Lek Bertil Wielink, Uitzettingen regio Woerden Rens Oostbruggen, Michel Hollaar, Harnold Kikkert, Theo Pustjens, Moulin de Baron, Plashuis en Simavis.

Karper te koop - Een voorbeeld van een geleverde spiegel
Karper te koop - Het team bezig met sortering
Karper te koop - Voorbereiden van het transport

Voor vragen over het uitzetten van karper op uw water kunt u bij ons terecht, wij hebben jaren lange ervaring met het (vistand) beheer van (hengelsport) wateren.